Produkt » Natuwit

Olej arganowy Basic 250 ml

Olej arganowy – otrzymywany jest z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka.

Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.

Olej Arganowy Natuwit Basic charakteryzuje się neutralnym smakiem i aromatem. Otrzymywany jest z nieprażonych orzechów arganowych.

Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (ok. 35 %). W swoim składzie zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy (37 %) i tokoferole (8 %). Tokoferol jest głównym antyoksydantem, który chroni komórki przed utleniaczami. Bierze udział w dostarczaniu składników odżywczych do komórek. Wzmacnia ścianę naczyń krwionośnych oraz chroni czerwone krwinki przed przedwczesnym rozpadem.

OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W MEDYCYNIE NATURALNEJ
Ze względu na naturalną równowagę zawartych w oleju arganowym nienasyconych kwasów tłuszczowych wpływ oleju arganowego na nasz organizm jest wszechstronny. Bezsprzecznie do jednej z największych zalet zalicza się niespotykanie wysoka liczbę zawartych w oleju arganowym naturalnych antyoksydantów, chroniących nasz organizm przed wolnymi rodnikami. Witamina E to idealny obrońca przed starością, doskonale nadaje się do walki z utleniaczami.

Zawartość witaminy E (620 mg/kg) jest prawie dwukrotnie wyższa niż dla przykładu w oliwie z oliwek (320 mg/kg). Olej arganowy zawiera również kwas linolowy (35 %), czyli witaminę F. Witamina F działa przeciwzapalnie, immunostymulująco (podnosi odporność na zakażenia), obniża stężenie cholesterolu i cukru we krwi, zapobiega miażdżycy i zawałom. Olej arganowy zawiera w swoim składzie także wysoki poziom steroli roślinnych, które działają naprawczo i regenerująco oraz korzystnie wpływają na obniżanie cholesterolu we krwi, co zostało potwierdzone naukowo.

W celach zdrowotnych można przyjmować bezpośrednio 1 łyżeczkę oleju arganowego 3 x dziennie przed posiłkiem. Wpływa to korzystnie na układ krążenia, wyrównuje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza ciśnienie tętnicze krwi, zapobiega chorobom serca, wzmacnia odporność organizmu.

OLEJ ARGANOWY - ZASTOSOWANIE W KUCHNI
Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów. Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs. Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę. Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym. Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości zdrowotnych oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania.

OLEJ ARGANOWY NATUWIT to produkt w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie, tłoczony na zimno (pierwsze tłoczenie). Bez środków konserwujących, bez sztucznych barwników, bez cholesterolu.
Bogaty w naturalną witaminę E.

Produkt certyfikowany (Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską (Novel Food Verordnung).

Oryginalny olej arganowy marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych.