Natuwit

Olej arganowy Classic 250 ml

Olej arganowy jest pozyskiwany z nasion drzewa arganowego, występującego wyłącznie w Afryce, w południowo-zachodniej części Maroka.

Drzewo arganowe rośnie w ekologicznie czystym środowisku, na obszarze wpisanym w 1998 roku na listę rezerwatów biosferycznych UNESCO. Próby sadzenia drzew arganowych w innych krajach nie powiodły się.

Olej Arganowy Natuwit Classic charakteryzuje się delikatnym orzechowym smakiem i aromatem. Otrzymywany jest z prażonych orzechów arganowych. Olej arganowy składa się w 80 % z nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu linolowego (ok. 35 %). W swoim składzie zawiera również wysoki poziom naturalnych przeciwutleniaczy; karotenoidy (37 %) i tokoferole (8 %).

OLEJ ARGANOWY – ZASTOSOWANIE W KUCHNI

Olej arganowy posiada subtelny zapach i posmak prażonych orzechów. Nadaje się jako dodatek do sałatek, sosów, potraw rybnych, mięs. Wystarczy kilka kropel, aby nadać potrawie wyjątkową nutę. Jako prawdziwy rarytas podaję się białe, świeże pieczywo, namaczane w oleju arganowym. Olej można również podgrzewać, ale dla zachowania właściwości oraz aromatycznych poleca się dodawać go do potraw dopiero pod koniec smażenia lub gotowania.

Olej Arganowy Natuwit to produkt w 100 % naturalny, nieprzetworzony chemicznie, tłoczony na zimno (pierwsze tłoczenie). Bez środków konserwujących, bez sztucznych barwników, bez cholesterolu. **Bogaty w naturalną witaminę E.

Produkt certyfikowany (Vegan Society) i dopuszczony do obrotu przez Unię Europejską (Novel Food Verordnung).

Oryginalny olej arganowy marokański, butelkowany w Niemczech z zachowaniem surowych norm higienicznych.